tisdag 30 augusti 2011

Prästen och kommunalrådet

Vår norra grannkommun Fagersta har ett par egenheter som jag tidigare skrivit om. Den ena av dessa är det populära vänsterpartistiska kommunalrådet Stig Henriksson som i val efter val har fått inemot 60 procent av rösterna. Det andra är prästen Henrik Rydberg i Västanfors-Västervåla församling som har bolagiserat kyrkan och driver ett flertal affärsverksamheter. Det råder konstant ett spänt förhållande mellan kyrkan (Henrik) och kommunen (Stig). Här är några illustrerande glimtar från senare år:

Kommunen säger nej till församlingens ansökan att starta särskola

.. att kommunen säger nej är inget som förvånar Henrik Rydberg …:

- Nej, inte ett dugg! Därför att kommunen vill inte att de här föräldrarna ska erbjudas möjlighet att ha sina barn kvar på våran skola eller gå på vår skola… (31 augusti 2007 P4 Västmanland)

Prästen bättre på affärer än på det kyrkliga

Jag förstår inte … hur kyrkoherde Henrik Rydberg hinner med allt och dessutom vara kyrkoherde, med allt vad det innebär. Men vid ett informationsmöte här i Härnösand, så svarade han på en fråga, att det finns de som är bättre på att hålla gudstjänst än han själv.

(8 juli 2008 Christina Meltin Westerlund, kyrkopolitiker (S) i Härnösand)

Prästen om kommunens nej till församlingens utvidgade friskolverksamhet

- Ja, det var ingen ”högoddsare” … Kommunen har ju yttrat sig och det var ju väntat. En ”vänsterkommun” kan ju inte ställa sig i radio och massmedia och jubla över att det blir en friskola. (4 september 2008 P4 Västmanland)

Församlingen tror att kommunen lurar dem på pengar

Västanfors-Västervåla församling misstänker att Fagersta kommun betalar flera hundratusen kronor för lite i ersättning för elever på församlingens friskola Lindgårdsskolan. Nu hamnar saken i domstol. (4 mars 2010 P4 Västmanland)

Kyrkan vägrar sälja mark till kommunen för bostadsbyggande

Henrik: Smaklöst skamligt agerande från Fagersta kommun. En kommun som beter sig så borde inte få köpa någon mark,

Stig: Vi har kunnat göra upp med privata fastighetsägare just i det här området på precis de här prisnivåerna som vi erbjuder kyrkan, men de ska ha mycket mer betalt. Då undrar man om det är Gud eller Mammon som är viktigast för kyrkliga verksamheten

Henrik: När kommunalrådet utåt talar om expropriering så visar det bara ett maktspråk som inte hör hemma demokrati. Men det är klart, kommunismen har ju inget arv av att värna om någon äganderätt, så man behöver väl inte förvånas över det här.

(4 juli 2011 P4 Västmanland)

Socialdemokrater ställs åt sidan i församlingen för samröre med vänstern

Kyrkorådet i Västanfors församling i Fagersta har uteslutit två socialdemokater från det demokratiska arbetet i kyrkan. … Orsaken är att socialdemokraterna samarbetar med Vänsterpartiet inom kommunen.

… ordförande[n] i Kyrkorådet… menar att uteslutningen handlar om att Socialdemokraterna nu är allierade med Vänsterpartiet och då kommer … [de] … föra vidare vidare det som sägs i kyrkorummet vidare till kommunledningen.

– Det går inte få ett förtroende när man vet vilken inställning Fagerstavänstern har

… de två uteslutna socialdemokraterna satt i knäet på kommunledningen.

(8 juli 2011 P4 Västmanland)

Stig och Henrik

Don Camillo och Peppone

I en liten stad i Po-dalen i norra Italien pågår strax efter kriget en ständig konflikt mellan den katolske prästen Don Camillo och den kommunistiske borgmästaren Peppone. Detta är temat i ett antal böcker av författaren och journalisten Giovannino Guareschi – böcker som också resulterat i flera filmer som var oerhört populära på 50- och 60-talen. Don Camillo är oavbrutet i luven på Peppone, men han har också en komplicerad relation till Jesus. De har ofta olika åsikter och Jesus måste tillrättavisa Camillo.

Youtube finns ett stort antal klipp från filmerna. Tyvärr inga textade på svenska och bara något enstaka testat på engelska.

Peppone och Don Camillo


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar