onsdag 3 mars 2010

Förskingringen av allmänna tillgångar


Tokhögern har nu förskingrat större delen av det statliga apoteksbolaget. Det enda motiv som har anförts offentligt är att det ska bli "Fler apotek och bättre öppettider".

I Köpings kommun finns tre apotek: Scheele inne i stan, Myran i Kolsva och Tärnan på lasarettet. Scheele och Myran har sålts till Kronans Droghandel medan Tärnan är kvar i apoteksbolagets ägo. I Skinnskattebergs kommun finns Svanen som sålts till Apoteket Hjärtat. Apoteket Hjärtat ägs av riskkapitalbolaget Altor. Den ledande riskkapitalisten där heter Harald Mix. Så här skrev Veckans Affärer den 28/3 2007 om Harald Mix:

Ett sätt att undvika att beskatta pengarna som personlig förmögenhet är att låta aktiebolagen köpa tillgångar, en möjlighet som flera av riskkapitalisterna utnyttjar.

Harald Mix äger ett förvaltningsbolag som heter Bombicilla Holding AB. Bolaget bildades i december 2000 och har inga anställda. De senaste åren redovisar bolaget intäkter på drygt 30 miljoner kronor per år, varav merparten är intäkter från handel med värdepapper. Bolaget betalar ingen skatt och hade ett eget kapital på cirka 131 miljoner kronor vid utgången av 2005.

Bombicillakoncernen har flera dotterbolag. Det ena dotterbolaget, Fastighets AB Bombicilla, äger fastigheten där Harald Mix bor på Östermalm i Stockholm. Fastigheten inrymde tidigare den kinesiska ambassaden, som har ägt huset sedan 1954. 2000 såldes det till Harald Mix för 27 miljoner kronor.

Fastigheten mäter 932 kvadratmeter och redovisar hyresintäkter på 1,5 miljoner kronor under 2005. Taxeringsvärdet är 25 miljoner kronor.

I Harald Mix bolagskoncern finns också ett handelsbolag, Kolbotten 7:1, som äger en fastighet på Dalarö med havsutsikt och tennisbana. Fastigheten köptes 1998 för drygt 15 miljoner kronor och har ett taxeringsvärde på cirka 7 miljoner kronor.

Man kan misstänka att det finns andra motiv än att vi ska få fler apotek och bättre öppettider. Nästa artikel i VA:s artikelserie om riskkapitalisterna hade rubriken "De har skattesmitning som affärsidé". Jojomensan.

Att det skulle planeras öppnandet av flera apotek i Köping eller i Skinnskatteberg har åtminstone jag inte hört talas om.

Löftet om bättre öppettider fick jag illustrerat när jag i morse tänkte hämta ut ett recept. Kronans Droghandel i Köping (gamla apoteket Scheele) skulle enligt sin hemsida öppna kl 09.00. Riktigt så var det inte in real life. När jag kom strax före kl 09.00 hade det klistrats en lapp över öppettiderna där det framgick att man öppnade kl 10.00. Jag försöker med lasarettsapoteket. Jajamensan där var det öppet. De hade öppnat redan kl 08.00. Hurra för monopolet!

Med spänning väntar jag nu på fler apotek och bättre öppettider i Skinnskatteberg. Det gamla apoteket Svanen höll stängt på lördagar och lunchstängt 12.30 - 13.30. Här skulle det behövas en förbättring, Harald Mix! Ännu har inget dock ändrats.

"Fler och bättre". Känns argumentationen igen från avreglering och privatisering av till exempel elhandeln och järnvägen? Eller för den delen kampanjen för försäljning av Telia-aktier för en tio år sedan. Eller är det Orwellianskt nyspråk. Betyder "fler och bättre" i verkligheten "färre och sämre"? Vi får se.

Den lokala debatten i Köping om apoteksförsäljningen har annars mest handlat om namnet "Droghandel". I debattinlägg i Bärgslagsbladet, som mest bär prägel av "snillen spekulerar" har man varit orolig att det ska säljas knark. Så förs en relevant lokal diskussion.

1 kommentar:

  1. Bra blog. Inte säker på hur relevant Haralds person ekonomi är dock (men intressant). Nya VD's (från norges apotek verkar duktig). Staten fick väldigt bra betalt för Telia.
    Inte lätt att see till att svenskarna får god ersättning vid ut försäljningar även om iden är god.

    SvaraRadera